NL EN DE
NL EN DE

125 jaar op de boulevard

Jubileum Hotel Noordwijk

Vier
met ons mee!

Sinds 1899 voor menig toerist een blikvanger, onder andere door haar markante toren (1912) die door de bewoners van Noordwijk ook wel ‘het torentje’ wordt genoemd. Na Huis ter Duin is dit het oudste (nog bestaande) hotel in Noordwijk aan Zee en volop in bedrijf. Klaar voor de toekomst en met een bijzondere missie.

 

 

2024 staat geheel in het teken van dit bijzondere jaar en daar horen jubileumacties bij speciaal voor onze gasten. Vier met ons mee!

BEZOEK DE TENTOONSTELLING


“Een reis door de tijd”

 

In onze ronde Green Garden zaal (vroeger de eetzaal van Hotel Noordzee) is vanaf 3 april 2024 een bijzondere tentoonstelling te bekijken. Reis mee door te tijd en bewandel het pad die het hotel heeft afgelegd in de afgelopen 125 jaar. We gaan terug naar het jaar 1899, waarin het hotel is gebouwd, en reizen naar de dag van vandaag: hoe is het allemaal begonnen en waar zijn we nu?

 

De tentoonstelling bevindt zich tegenover de receptie, op de begane grond van onze toren en is mede mogelijk gemaakt door de familie Van Beelen en Museum Noordwijk.

Duik
in de geschiedenis

Wij nemen je graag mee in de geschiedenis van het Two Brothers Noordwijk Beach Hotel, in 1899 beter bekend als Hotel Pension Noordzee. Het oudste en zeer in het oog springende hotel op de boulevard werd in opdracht van reder Willem van Beelen gebouwd. Het telde 50 kamers. Aan weerszijde van het hotel bevonden zich een villa genaamd Anna (links) en Christina (rechts). Later werd de rechter villa Christina vervangen door de markante toren die tot op de dag van vandaag in gebruik is en o.a. sinds 2021 drie Junior Suites huist die de namen dragen van de vroegere villa’s.

Junior Suite
1899

Het eerste ontwerp van het hotel, zonder toren

1915

Badkoetsen op het strand

1923

Strandgezicht met de markante toren

Tweede helft 20e eeuw - heden

Een bruisende badplaats

Beroemdheden
te gast

Verschillende beroemdheden zijn te gast geweest door de jaren heen, waaronder Sigmund Freud. De psycholoog verbleef in 1910 voor langere tijd in het hotel-pension. Deze vakantie is vooral bekend geworden door zijn gesprekken met de componist Gustav Mahler die hem opzocht in het hotel. Van daaruit maakten ze een wandeling naar Leiden. Onderweg hadden ze een lang gesprek waarover nadien nog veel gesproken is.
(Foto: Max Halberstadt)

 

In 1914 werd, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, het hotel het toevluchtsoord voor de uit België gevluchte hertogin Alix Jeanne Marie von Arenberg. Zij kwam met haar gehele hofhouding naar Noordwijk.

Vogeltrekstation
op het dak

In 1920 werd de toren van het hotel door de Noordwijkse bioloog Jan Verwey tijdelijk als vogelstation gebruikt. De zoon van de bekende Noordwijkse dichter Albert Verwey was al jong geïnteresseerd in de natuur, in het bijzonder vogels, en publiceerde hierover al op 16-jaige leeftijd in het tijdschrift ‘De Levende Natuur’ van Jac. P. Thijsse. In het toenmalige Hotel Noordzee (nu Two Brothers) hield Jan een lezing met lichtbeelden voor de Noordwijkse jeugd. Met vrienden richtte hij het Vogeltrekstation Noordwijk op, op het dak van het hotel. Dit is nu de locatie van onze Steltloper-suite! Ga op het dakterras zitten en bekijk de kustvogels zoals ze dat in 1920 deden.

 

Elke eerste zaterdag van de maand is er van 10.00 tot 12.00 een inloopochtend bij het Jan Verweycentrum in Noordwijk.

Jan Verwey Natuurcentrum

Two Brothers

Noordwijk Beach

+31 (0)71 364 2500

info@twobrothersnoordwijkbeach.nl

Kon. Wilhelmina Boulevard 8

2202 GS, Noordwijk